Samsunda en çok ne üretiliyor?
Türkiye’de Samsun ili, birçok üründe sebze üretimi ve ürünleri bakımından yıllar içinde birinci sırada yer almıştır. Samsun, lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1., biber üretiminde ise 2. sırada yer almıştır.
Samsun’da en çok üretim yapılan faaliyet nedir?
Alaçam, bölgenin en az nüfusa sahip ilçelerinden biridir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede mısır ve fiğ üretiminin yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca tütün tarımı da yapılmaktadır.
Samsun ne üretiyor?
Verimli Samsun ovaları, çeltik, fındık, lahana, karnabahar gibi ürünlerin Türkiye’deki yıllık üretiminin büyük bölümünü karşılıyor. 972 bin 459 hektar yüzölçümüne sahip Samsun il alanının yüzde 38,92’si tarım arazisi olarak kullanılıyor.
Samsun’un geçim kaynağı nedir?
Samsun ilinin ekonomik yapısının önde gelen sektörlerinden biri tarım sektörü olmakla birlikte sanayi, hayvancılık ve turizm de önemli yer tutmaktadır. İl ekonomisinde büyük etkisi olan tarım ürünleri; buğday, tütün, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, pirinç ve sebzelerdir.
Samsun ne ile ünlüdür?
Samsun denince akla Bafra Pita, Bafra Pita denince akla Samsun gelir! Samsun’un tarihi mekanlarını bile geride bırakan Bafra Pita, bol soğanlı kıyma ve çıtır çıtır bir hamurla hazırlanır. Dikdörtgen ve ince bir şekil verilen hamur, odun ateşinde özenle pişirilir.
Samsun’da hangi telefon üretiliyor?
Türk cep telefonu ve tablet bilgisayar üreticisi Reeder’ın Samsun’daki fabrikasında ürettiği yeni akıllı telefonu “P13 Blue” tanıtıldı.
Samsun ne ihraç ediyor?
Bölgemizin çekim merkezi olan Samsun’da en çok ihraç edilen ürün grubu demir-çelik iken, değirmen ürünleri, otomobil parçaları ve aksesuarları ve su ürünleri en çok ihraç edilen ürünlerdir. Amasya’da giyim, değirmen ürünleri, taşlar vb. üretilmektedir. İlk sırada maddelerden mamul malların ihracatı yer almaktadır.
Samsun’da neler yetişiyor?
Samsun, fasulye, soya, mısır, pırasa, lahana, biber, marul, pancar, ıspanak, pirinç, domates, karpuz, kavun, fındık, şeftali ve kivi üretiminde ilk sırada yer alıyor.
Samsun’da kaç tane sanayi var?
Bugün Samsun’da altı adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır, bunlardan ikisi Tekkeköy sınırları içerisinde, diğerleri ise Bafra, Çarşamba, Havza ve Kavak sınırları içerisindedir. Bu bölgelerdeki 160 işletmede toplam 6.246 kişiye, diğer küçük sanayi bölgelerindeki 6.430 işletmede ise 21 kişiye istihdam sağlanmaktadır.
Samsung ne üretiyor?
Elektronik (televizyon, telefon, bilgisayar), otomobil endüstrisi, tıp ve uzay araştırmaları gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Samsung, Güney Kore’de uydu üreten neredeyse tek üreticidir. Japonya için uydu yapımında Japon şirketleriyle işbirliği yapmıştır.
Samsun’un eski adı nedir?
Türk birlikleri zamanında Samsun Danimarkalılar tarafından kuşatılmışsa da şehir alınamamıştır. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsun sahibi kimdir?
Samsun Makina Sanayi Anonim Şirketi sahibi Adnan Yücel, Valimiz Sayın Orhan Tavlı’yı ziyaret etti.
Samsun’da en çok ne üretiliyor?
En çok üretilen sebzeler domates, biber, salatalık, patlıcan, ıspanak, fasulye, kabak, lahana, pırasa, karpuz ve kavundur. Samsun’da hayvancılık genellikle aile işletmesi olarak yürütülmektedir.
Samsun’un en büyük ilçesi neresi?
Samsun’un kasaba ve köylerinde yaklaşık 412.000 kişi yaşamaktadır. En kalabalık ilçe 312.332 kişiyle İlkadım’dır. En az nüfusa sahip ilçe ise Yakakent’tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1’dir.
Samsunluların kökeni nereye dayanıyor?
1-SAMSUN TARİHİ Samsun’un tarihi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı sayfa: Samsun’da ilk yerleşimlerin Neolitik dönemde Tekkeköy Mağaraları’nın bulunmasıyla ortaya çıktığı bilinmekle birlikte Samsun’un etnik tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır.
Samsunda hangi ürünler yetişir?
Samsun’da en çok yetiştirilen ürünler; biber, taze fasulye, lahana, pırasa, patlıcan, domates, kabak, karpuz, kavun, marul, ıspanak ve karnabahardır.
Samsun’da kaç tane sanayi var?
Bugün Samsun’da altı adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır, bunlardan ikisi Tekkeköy sınırları içerisinde, diğerleri ise Bafra, Çarşamba, Havza ve Kavak sınırları içerisindedir. Bu bölgelerdeki 160 işletmede toplam 6.246 kişiye, diğer küçük sanayi bölgelerindeki 6.430 işletmede ise 21 kişiye istihdam sağlanmaktadır.
Samsun’un neyi meşhur meyve?
Hem meyve hem de sebze ürünlerinde lider olan Samsun fındığı (116.795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Samsun 444 ton muşmula üretimiyle üçüncü, kivi üretiminde dördüncü (9611 ton), böğürtlen üretiminde beşinci (64 ton) ve dut üretiminde beşinci (2124 ton) sırada yer almaktadır.
Samsun’un yeraltı kaynakları nelerdir?
Yeraltı kaynakları: Maden çeşitliliği ve rezervleri sınırlı olan Samsun’un her yerinde bulunan çinko, kurşun, manganez, tuğla, kireç taşı, doğal taş ve kiremit gibi madenler endüstriyel hammadde olarak çıkarılmaktadır.