Hakimin karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Mahkemede eller nasıl durmalı?
Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.
Duruşmada ilk olarak ne yapılır?
Hâkim, suçlamanın kabulüne ilişkin kararını okuyarak duruşmanın başladığını duyurur. (CMK-m. 112)
İlk duruşmada hâkim ne sorar?
Hakim ilk duruşmada sanıklara ne sorar? Yargılamanın başında hakim ilk olarak taraflardan kimliklerini ve adreslerini ister. Buna göre kimlik tespiti yapılır. Hakim daha sonra taraflardan anlaşmaya varmalarını ister ve anlaşmaya varma ihtimali olup olmadığına bakar.
Hakime nasıl hitap edilir?
Hakime “Sayın Yargıç” diye hitap edin. Sıranızı bekleyin. Hakime, karşı tarafa veya avukatınıza söz vermeyin. Mahkemeye hitap ettiğinizde, karşı tarafa ve/veya avukatına hitap etmeyin veya onlarla konuşmayın. Hakime “Sayın Yargıç” diye hitap etmeyin. Sıranızı bekleyin. Hakime, karşı tarafa veya avukatınıza söz vermeyin. Mahkemeye hitap ettiğinizde, karşı tarafa ve/veya avukatına hitap etmeyin veya onlarla konuşmayın.
Mahkemeye nasıl giyinilir?
Mahkemeye ne giyeceğinizin ilk kuralı, temiz, düzgün görünen ve üzerinize tam oturan kıyafetler seçerek uygun şekilde giyinmektir. Yeni bir kıyafet satın almanıza gerek yok, sadece seçtiğiniz kıyafetle bu iki kriteri de karşıladığınızdan emin olun.25 Ekim 2024 Mahkemeye ne giyeceğinizin ilk kuralı, temiz, düzgün görünen ve üzerinize tam oturan kıyafetler seçerek uygun şekilde giyinmektir. Yeni bir kıyafet satın almanıza gerek yok, sadece seçtiğiniz kıyafetle bu iki kriteri de karşıladığınızdan emin olun.
Hakimle nasıl görüşülür?
Mahkeme salonunda hakimle görüşmek kanunen yasaktır. Bu, duruşmada hakimle görüşülecektir. Duruşma dışında ifade edilecek her şey Ön Büro veya UYAP’tan bir dilekçe ile sunulacaktır.
Mahkemede kime nasıl hitap edilir?
Hakim veya Sayın Yargıç.29 Mayıs 2024Hakim veya Sayın Yargıç.
Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme sanığın açık kimliğini belirler ve onun kişisel ve mali durumu hakkında bilgi alır. Başkan yargıç iddianameyi okuyarak sanığın suçlandığı suçları, ilgili delilleri ve söz konusu suçlamanın hukuki niteliğini açıklar.
Mahkemede heyecanlanmamak için ne yapmalı?
Heyecan kişisel bir özelliktir, Sayın Işık’ın da dediği gibi. Mahkeme dosyanızı okuyarak, içtihatları ve konuyla ilgili görüşleri okuyarak, ara kararı önceden tahmin ederek ve ne istediğinizi bilerek geldiğinizde size zaten saygı duyacaktır. Bu durumda heyecanlanmaya gerek yok.
Mahkemede ilk kim dinlenir?
Mahkemede ilk önce kim dinlenir? Bir ceza davasının ilk duruşmasında, iddianame sanığa okunur ve önce sanığın savunması devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve davaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.
Hâkim duruşmayı nasıl açar?
6- Duruşmanın başlaması ve izlenecek usul Sanık kefaletsiz olarak duruşmaya getirilir. Mahkeme Başkanı veya Hâkim, iddianameyi kabul eden kararı okuyarak duruşmanın başladığını duyurur (m. 191/1)[22]. Tanıklar duruşma salonundan çıkarılır (m. 191/1).
İlk duruşma kaç dakika sürer?
Duruşmalar, duruşmaya katılan sanık, şikayetçi ve tanık sayısına bağlı olarak yarım saat ile iki saat arasında sürebilir. Taraflar daha önce dinlenmişse, duruşma yaklaşık 5-10 dakika sürecektir. Devam edecektir. Uzmanlık alanınız ve avukatlık statünüzle ilgili herhangi bir sorununuz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mahkemede soru sorulur mu?
(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri; usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler. Sorulan soruya itiraz varsa, hâkim sorunun sorulup sorulmayacağına karar verir.
Mahkeme salonuna telefonla girilir mi?
İlgili maddede belirtildiği üzere, mahkeme binası içinde veya duruşma başladıktan sonra herhangi bir iletişim aracıyla kayıt yapmak yasaktır. Söz konusu araçlar şunlardır; her türlü sesi kaydeden cihazlar telefonlar ve kameralardır. Duruşmalar genellikle kamuya açık yerlerde yapılır.
Hakimle nasıl görüşülür?
Mahkeme salonunda hakimle görüşmek kanunen yasaktır. Bu, duruşmada hakimle görüşülecektir. Duruşma dışında ifade edilecek her şey Ön Büro veya UYAP’tan bir dilekçe ile sunulacaktır.
Hâkim karşısında nasıl savunma yapılır?
Ceza yargılamasında sanık, yargılamanın her aşamasında kendini savunma ve delil sunma olanağına sahiptir. Ceza yargılamasında savunma yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Sanık, söz konusu olayın nasıl gerçekleştiğini mahkemeye açıklar ve delillerini sunar. Burada da şikayetçi beyanlarını sunabilir.
Hâkim tanığa ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Hâkim karşısında nasıl davranılmalı?
Kanıt vermeden önce bir ceza savunma avukatı tutmanız ve onun desteği ve bilgileriyle tanıklık etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca duruşma sırasında savunmanızda kanıt sunabilir, tanıkların dinlenmesini talep edebilir ve mahkeme dosyasına eklenmesini istediğiniz kanıtları celp yoluyla alabilirsiniz.