İçeriğe geç

Afyon Şehri Ismini Nereden Almıştır

Afyonun adı neden değişti?

Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.

Afyonkarahisar ne anlama gelir?

Karahisar-ı sahib, “Vezirin Karahisar’ı” anlamına gelir. Eyaletin adı Osmanlı arşivlerinde “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçer ve bu dönemde Afyonkarahisar adının yerel olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Afyonkarahisar ismi ne zaman verildi?

Afyon ilinin ismi 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Afyonu kim fethetti?

Tarih. Bilindiği kadarıyla, başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgeleri daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender Afyonkarahisar’ı fethetmiş ve daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Afyonun mucidi kim?

Afyon haşhaşları binlerce yıldır tüm dünyada yetiştirilmiş, bilinmiş ve kullanılmıştır. Dahası, “afyonu icat eden” bilinen kimse yoktur. 116 yaşında bir depremde öldüğü varsayılan “afyonun mucidi” olarak bilinen bir kişiye dair hiçbir kanıt yoktur.

Afyon il olmadan önce nereye bağlıydı?

Anadolu Beylerbeyiliğine bağlı sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimat’tan sonra Hüdavendigar Beylerbeyiliği kurulunca Afyonkarahisar beş sancakla birlikte bu merkeze bağlandı. 1917’de Bursa’ya bağlı bir beylik olan Afyonkarahisar o gün bağımsız bir beyliğe dönüştürüldü.

Afyonun kökeni nereden gelir?

İl merkezinde ve il sınırları içerisinde yer alan Afyon, M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen özsuyu ifade eden OPİUM kelimesinin Afion şeklinde telaffuz edilmesinden dolayı bu ismi almıştır.

Afyonda hangi Türk boyundan?

Afyonkarahisar asıl önemini “Selçuklu” döneminde kazanmıştır. 1147-1157 yılları arasında Sultan Mesud I’in emriyle Türk kabilesi Karaşarlar, “Karahisar” olarak bilinen kalenin eteklerine yerleştirilmiştir.

Afyonun sembolü nedir?

Afyon denince akla ilk gelen Kaymak’tır ama en az Kaymak kadar meşhur olan sembol Anıtpark’taki Büyük Utku (Zafer) Anıtı’dır. 6 Kasım 1937’de Afyonkarahisar’ı ziyaretinde anıtı inceleyen Mustafa Kemal Atatürk anıt için “Büyük zaferi en iyi anlatan anıt” demiştir.

Yunan Afyonda kaç sene kaldı?

Çok kısa süren ilk işgalin ardından Afyonkarahisar, 13 Temmuz 1921’de ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.

Afyon Kalesinin altında ne var?

Afyonkarahisar Kalesi – Afyonkarahisar Kalenin tepesinde M.Ö.

Afyonda hangi beylikler vardı?

Sahib Ataoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulmuştur. O dönemin Anadolu beyliklerinden biridir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin veziri Sahib Ata Fahreddin Ali’nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürmüştür.

Evliya Çelebi Afyon için ne dedi?

Afyon, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktasına tanıklık eden ve Türk milletinin talihsizliklerinin üstesinden geldiği sıra dışı bir şehirdir. Evliya Çelebi bu maneviyatı yüzyıllar önce hissetmiştir. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Din halkın afyonudur diyen kim?

“Din halkın afyonudur” Karl Marx’ın sıkça alıntılanan bir sözüdür. Marx’ın 1843’te yazdığı Hegel’in Hukuk Felsefesi Eleştirisi’ne Katkı.

Afyonu patlamak hikayesi nedir?

[1] Türkçe: Osmanlı döneminde, Ramazan ayında, uyuşturucu bağımlıları oruç tutmak için sahur döneminde afyon dolu kapsüller yutarlardı. Kapsüller öğlen vakti midede patlar ve etkisini gösterirdi. Bu şekilde hem oruç tutulur hem de içki içilirdi.

Afyon ne demek?

Afyon veya afyon sakızı, haşhaş kapsülleri çizildiğinde çıkan süt benzeri suyu toplayarak elde edilen bir narkotik maddedir. Haşhaş kapsülleri yeterince olgunlaştığında çizilir, çiziklerden çıkan sıvı pıhtılaşır ve özel bıçaklarla çıkarılır. Havaya maruz kaldığında sıvı koyu kahverengiye döner.

Afyonkarahisar hangi Türk boyundandır?

1147-1157 yılları arasında Sultan I. Mesud’un emriyle Karaşar adlı bir Türk boyu, “Karahisar” adıyla anılan kalenin eteklerine yerleştirildi.

Afyonun havası neden kirli?

Şehrimiz uzun yıllardır hava kirliliği sorunuyla karşı karşıyadır. Bu kirliliğin başlıca nedeni meteorolojik ve topoğrafik koşullardır. Şehir merkezinin üç tarafının yüksek tepelerle çevrili olması hava sirkülasyonunu azaltır ve ayrıca düşük rüzgar hızı hava kirliliğine yol açar.

Afyonda hangi savaş yapıldı?

Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir