Gecikme tazminatı asıl alacak mıdır?
Gecikme tazminatı, asıl alacağın zamanında ödenmemesi halinde alacaklının geç ödeme nedeniyle uğraması muhtemel zararın tazminidir.
Gecikme tazminatı nasıl bir haktır?
Gecikme tazminatı: Borçlunun borçlarını zamanında ifa etmemesi nedeniyle gecikme yaşanması halinde; alacaklı, borçludan borcun ifasını talep edebileceği gibi, borcun geç ifa edilmesi nedeniyle gecikmeden doğan zararın tazminini de talep edebilir.
Gecikme tazminatı müspet zarar mıdır?
Olumlu zarar kalemleri arasında alacaklının ifa beklentisi nedeniyle katlandığı giderler, yargılama masrafları, üçüncü kişilere ödenen geç ödeme tazminatları, mahrum kalınan karlar ve cezai şartlar yer almaktadır.
Gecikme tazminatına faiz işler mi?
Tazminat, temerrüt faizi olduğu için faizdir. Bu faizin geç ödenmesi nedeniyle Türk Borçlar Kanunu’nun 121. maddesine göre faize faiz uygulanması mümkün değildir. Faiz talebi icra takibine veya davaya konu olsa bile faiz niteliğini kaybetmediği için ek faize hak kazanamaz.
Tazminatım geç ödenirse ne olur?
Kıdem tazminatı hiç ödenmezse, kısmen ödenirse veya geç ödenirse, çalışan gecikmiş dönem için mevduata uygulanan en yüksek oranda faize hak kazanır. Kıdem tazminatı bir maaş olmadığından, tutarın tamamının haczedilmesi veya üçüncü bir kişiye devredilmesi olasılığı vardır.
Kat mülkiyeti kanunu 20. maddesi nedir?
Bu madde, masrafların daire sahipleri arasında eşit ve adil bir şekilde paylaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Daire sahipleri, ortak alanların bakımı, güvenlik hizmetleri, temizlik ve bahçe işleri gibi çok sayıda masrafı karşılamak için katkı payı ödemek zorundadır.
Gecikme tazminatı hangi maddededir?
Türk Borçlar Kanunumuzun “Gecikme Tazminatı” başlıklı 118. maddesine göre; “Borcunu geç ifa eden borçlu, borcunu ödememesinden dolayı kusurlu olmadığını ispat etmedikçe, alacaklının uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür.” 29 Mayıs 2023
Gecikme tazminatı ile cezai şart birlikte istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, cezai şart dışında, gecikme halinde gecikme tazminatının ödenmesi öngörülmemiştir. Bu durumda, cezai şartın üzerinde bir gecikme talebi varsa, gecikme cezası ve cezayı aşan tutar kararlaştırılmalıdır; aksi takdirde, yalnızca cezai şart kararlaştırılmalıdır.
Aynen ifa ve gecikme tazminatı nedir?
Tam ifa ve gecikme tazminatı Alacaklı, her zaman borcun tam ifasını ve gecikmeden kaynaklanan zararın tazminini temerrüde düşen borçludan talep etme hakkına sahiptir. Gecikme tazminatının genel şartları Türk Borçlar Kanunu’nun 118. maddesinde düzenlenmiştir.
Gecikme tazminatı için kusur şart mı?
(Tekinay-Akman-Burcuoğlu-Altop, a.g.e., s. 961.) Yukarıda açıkladığımız üzere, kusurun varlığı, gecikmenin genel sonuçları olan ifanın usulüne uygun yapılması ve gecikme tazminatı talebinin ön koşuludur. Borçlu, gecikmeden sorumlu olmadığını ispat ederse sorumluluktan kurtulur.
Menfi müspet zarar ayrımı nedir?
Bu hukuki kavramları özetleyecek olursak; Müspet zarar; Sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; Saygı duyulduğu veya yerine getirildiği düşünülen bir sözleşmenin geçerli olmaması veya yerine getirilmemesi sonucu oluşan güvenin ihlali sonucu doğan zarardır.
Alacağın muaccel olması ne demek?
Vade; Bu, borcun vade tarihinden sonra borçludan talep edilebilecek bir aşamaya ulaştığını ifade eden bir kavramdır. Vadenin ne olduğunu anlamak için, vergi hukukunda borç ve borçlu kavramlarını açıklamak gerekir.
Tazminat gecikme faizi ne kadar?
Ayrıca aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanan 8484 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme faizi oranı her ay için %4,5 olarak belirlenmiştir. Bilginize sunarız.
Tazminat yatmazsa ne olur?
Maddi ve manevi tazminat ödenmezse karşı taraf dava açabilir. Bu dava, kişinin malvarlığına haciz işlemi başlatır.
Gecikme cezasına faiz uygulanır mı?
Vergi Usul Kanunu’nun 112’nci maddesi hükmü gereği gecikme faizi oranında temerrüt faizi uygulanması nedeniyle, 7782 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan değişiklikle gecikme faizi de değiştirilmiş olup, 14 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %3,5 olarak belirlenmiştir.
Gecikme tazminatı için kusur gerekir mi?
(Tekinay-Akman-Burcuoğlu-Altop, a.g.e., s. 961.) Yukarıda açıkladığımız üzere, gecikmenin genel sonuçları olan ifanın usulüne uygun yapılması ve gecikme tazminatı talebinin ön koşulu kusurun varlığıdır. Borçlu, gecikmeden sorumlu olmadığını ispat ederse sorumluluktan kurtulur. Borçlunun kusurlu olduğu varsayılır.
Tazminat zamaninda ödenmezse ne olur?
Maddi ve manevi tazminat ödenmezse karşı taraf dava açabilir. Bu dava, kişinin malvarlığına haciz işlemi başlatır.
Gecikme zammı faiz midir?
Örneğin Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2004 tarihli bir kararında, “Gecikme faizi, niteliği itibariyle direnme faizi sayılır.” denilmektedir.
Aylık gecikme tazminatı nedir?
“Maliyet payının tamamını ve avansı ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği her gün için aylık yüzde beş oranında gecikme tazminatı ödemek zorundadır.” İlave masraf payı ile bunlar için tahsil edilecek avansı ödemeyen kat malikinin aylık yüzde beş oranında gecikme tazminatı ödeyeceği hükme bağlanmıştır.