Karaman neyi ile meşhur?
Karaman’da halı dokumacılığı, dokumacılık (kilim, çuval bezi vb.), halıcılık, bakır işlemeciliği, marangozluk, mobilyacılık, testerecilik ve dikiş, nakış gibi geleneksel el sanatları yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür.
Karaman’ın ekonomik faaliyetleri nelerdir?
Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir. Karaman’ın ekonomik faaliyetleri, tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayi ve ticarete dayanmaktadır.
Karamanda incir yetişir mi?
Karaman karasal iklime sahip olduğundan incir ağacı yetiştirmek zordur. Karaman ilinde hobi amaçlı incir çeşitleri yetiştirebilirsiniz ancak sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir.
Karaman ermenekte ne yetişir?
Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür madenlerinin kapanmasının ardından zeytin yetiştiriciliğine yönelip geçimini sağlayan onlarca aileden biriyiz. Geçmişte bölgede zeytin yetiştiriciliği az yapılsa da tamamen talebe göre şekillenmiş, son yıllarda ise zeytin yetiştiriciliği büyük bir ivme kazanmıştır.
Karaman’da en çok ne yetiştirilir?
-Karaman’ın %37’si tarım arazisidir. Tarım arazisinin %71’i sulanabilir arazi olmasına rağmen, toplam sulanan alan tarım arazisinin %43,5’idir. -Karaman’da sanayiyi destekleyen buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, elma ve fasulye gibi ürünler yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Karaman’ın hangi meyvesi meşhurdur?
– Karaman’ın meşhur elmasını yemeden dönmeyin, – Karaman’ın koyunlarını görmeden… Karaman’ın meşhur şeyleri; Karaman Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türk Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması.
Karaman halkı nereden gelmiştir?
Karamanlılar, Türkiye’de yaşayan ve daha sonra başta Yunanistan olmak üzere çeşitli ülkelere göç eden Ortodoks Türk veya Yunan halkıdır.
Karaman’da hangi hayvancılık yapılır?
Karaman’da hayvancılık önemli bir sektördür ve arazinin %21’i mera ve çayırdır. Düz ovalarda ana faaliyet sığır yetiştiriciliği iken, dağlık bölgelerde ana faaliyet koyun yetiştiriciliğidir. Bölgede toplam 15 süt ve süt ürünleri çiftliği bulunmaktadır ve bunların 3’ü büyük kapasitelidir.
Karaman yaşamak için nasıl bir yer?
Karaman, alan olarak küçük bir şehir olduğundan, Türkiye’nin en uygun fiyatlı şehirlerinden biridir. Şehirde yaşam maliyeti büyük şehirlere kıyasla oldukça düşüktür. Bu nedenle, Karaman yaşamak için tercih edilen bir yerdir. Karaman, Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden biridir.
Dünyada en iyi incir nerede yetişir?
Dünyanın en iyi incirleri Aydın’da yetişir.
Karaman’da zeytin yetişir mi?
Karaman’da 20 bin hektarlık eğimli bir alanda zeytin yetiştiriciliği yapıldığını anlatan Öztiryaki, “Zeytin yetiştiriciliği Göksu ve Taşeli havzalarında yapılıyor. Taşeli havzasında Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçeleri ve köyleri bulunuyor.”
Karamanda ceviz yetişir mi?
Karamanlı cevizinin üretiminde Şebin, Kaman 1 ve Yalova 1 ceviz çeşitleri kullanılmaktadır.
Karamanda ne ünlü?
Tarihi Ermenek Evleri’nin yanı sıra ilçede bulunan ve 13. yüzyılda inşa edilen Medrese Tol ve Ermenek Ulu Camii bölgenin en önemli yapıları arasındadır. Karaman seyahatiniz sırasında görebileceğiniz diğer önemli turistik yerler şunlardır: Karaman Kalesi, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası, Çeşmeli Kilise, Tartan Evi, Zeyve Pazarı…
Karaman Ermenek Alevi mi?
Çalışmanın konusu Karaman ili Ermenek ilçesinde yaşayan bir Alevi topluluğu olan Tahtacılar’ın dini folklorudur.
Karaman’ın özelliği nedir?
Karaman, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’ndeki Karaman ilinin merkezindeki şehirdir. Önemli bir ticari, kültürel ve sanat merkezidir. Karaman ve bölgesi M.Ö. 8000’den beri yerleşim yeridir; yeraltı şehirleri, mağaralar ve dini merkezler vardır.
Karaman’ın yemek olarak neyi meşhur?
Bulgur pilavı ilde hemen hemen her gün ana yemek olarak yenir. Shebit pilavı ve etli ekmek özel günlerde yapılır. Arabaşı çorbası, calla, gulan böreği, guymak, zülbiye, batırik, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdir. Karaman yöresinden yaklaşık 200 çeşit çorba, yemek ve tatlı vardır.
Karamandan hediyelik ne alınır?
Bu hediyelikler: Obruk peyniri, Ermenek helvası, el yapımı ahşap ürünler ve son olarak “Karaman Hatırası” yazısı bulunan ev dekorasyonları. Ülkemizde iyi bir üne sahip olan obruk peyniri, Karaman’dan döndüğünüzde sevdiklerinize alabileceğiniz bir hediyeliktir.
Karaman denince akla ne gelir?
Özetle görülmesi gereken tarihi yerler Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilisesi’dir.
Karaman’da ne yenir ne içilir?
En ünlü Karaman yemekleri şunlardır: Calla yemeği, keşkek, batik, arasi çorbası, Çullama, töğmeken ve bıldırcın dolması gibi lezzetler vardır. Tatlı olarak zerde, lokur ve kuymak da vardır. Keşkek, Karaman’daki düğünlerin vazgeçilmez bir lezzetidir.